Welkom bij Brandt! Wij zijn een jonge, ambachtelijke kaarsenmakerij uit Utrecht en bestaan nu ruim 7 jaar. Eind 2016 zijn we gelanceerd nadat eigenaresse Giselle het maken van kaarsen op ambachtelijke manier had geleerd van een vriendin in New York. Eenmaal thuis miste ze het kaarsen maken en besloot zelf een merk op te zetten.

Hieronder lees je alles over onze ambachtelijke kaarsenmakerij en kan je het filmpje van het maakproces bekijken:

Een ode aan handgemaakte ambachtelijke kaarsen

Alle ambachtelijke soja kaarsen en voor de Nomad Collectie, koolzaad kaarsen, die in onze kaarsenmakerij worden gemaakt gaan wel meer dan tien keer door onze handen. Ja, echt heel veel gebeurt met de hand. Zo maken we voor een deel van de collectie zelfs nog de lonten zelf! De glazen waar we de kaarsen in gieten worden eerst voorzien van een lontje. De handgemaakte lonten voor de kaarsen zijn dan al voorbereid en voorgewaxt in onze ton met sojawas. Eens per jaar hebben we een ton wissel en komt er koolzaad was in!

Dan wordt een van onze mengkannen gevuld met vloeibare sojawas en de door ons gemengde oliën op natuurlijke basis. Elke geur heeft zijn eigen kan waardoor de geur stabiel blijft en niet wordt gemengd met andere geuren. Op deze manier kunnen we garanderen dat de geurkaarsen altijd hetzelfde ruiken. Hoewel, het blijft een handgemaakt product natuurlijk.

Ambachtelijke Kaarsenmakerij Giselle Habraken
Ambachtelijke Kaarsenmakerij Mengkannen

Vervolgens worden de glazen met veel geduld gevuld in sets van ongeveer twaalf kaarsen per keer. Dat geduld is wel nodig want minder knoeien betekent minder schoonmaakwerk. Wanneer de kaarsen zijn opgedroogd worden ze (als het nodig is) schoongemaakt en gelabeld en staan ze klaar om verstuurd te worden als duurzaam cadeau of een mooie toevoeging aan je interieur. Elk onderdeel van de ambachtelijke kaarsen voeren we met zorg uit. We zien het als een soort ode aan de ambacht van het kaarsen maken!

Duurzame kaarsenmakerij uit Utrecht

We gebruiken sojawas voor onze handgemaakte kaarsen en oliën die gemengd zijn van grotendeels een natuurlijke basis. We proberen in onze kaarsenmakerij zo duurzaam en milieubewust mogelijk te werken aan de ambachtelijke kaarsen. Dat blijft een uitdaging, zeker om de kaarsen betaalbaar te houden maar we speuren, proberen en wensen altijd met oog op verbetering. 

Onze duurzame kaarsenmakerij staat in Utrecht en we zijn erg blij met onze lichte, zonnige plek! We hebben een gedeelde studio met andere vrouwelijke ondernemers (o.a. PerAbuijs, Studio Macnas en Studio Lanterfant) en bezetten zelf zo’n 35m2 van de ruimte. Daarnaast hebben we de kaarsenmakerij volgezet met planten én een bijen tuin voor ons raam want dat blijft stiekem ook een grote hobby. Ook al ruiken deze planten nergens naar, de geuren die we maken zijn allemaal geïnspireerd door de natuur. Het is mogelijk om op afspraak onze ambachtelijke kaarsenmakerij te bezoeken en de handgemaakte geurkaarsen te komen ruiken.

Ambachtelijke Kaarsenmakerij Apotheek Kaars
Ambachtelijke Kaarsenmakerij Sojawas

Ontwikkelingen in de kaarsenmakerij

Omdat het in de kaarsenmakerij draait om ambacht, duurzaamheid en toegankelijkheid zijn we altijd bezig met het bedenken van nieuwe collecties. De nieuwste collectie, de Nomad Collectie, zal een ode worden aan Europa. De kaarsen worden gemaakt van koolzaadwas, dat weer gemaakt wordt van koolzaad. Deze was komt uit Europa en we zijn op dit moment bezig met het verkrijgen van oliën uit Nederland om de koolzaadwas kaarsen zo lokaal mogelijk te maken. Of dat gaat lukken dat kunnen we nog niet vertellen maar we houden je op de hoogte!